Skönhetens fula sida: Förstörda läppar och svarta pengar

När Smålandsposten granskar botox- och fillersbranschen i Växjö vittnar flera källor om oseriösa behandlare. En av dem kallar sig kirurg och behandlar kunder på köksbordet i en studentlya mot svart betalning. Men vem är kvinnan egentligen?
Växjö/Kronoberg • Publicerad 7 mars 2023
För att få injicera fillers i läpparna krävs det att man är legitimerad vårdpersonal.
För att få injicera fillers i läpparna krävs det att man är legitimerad vårdpersonal.Foto: Pernilla Rudenwall

Smålandsposten rapporterade nyligen om en åtalad kvinna i Växjö. Hon har utan att vara legitimerad behandlare, injicerat unga kvinnor med fillers i läpparna, vilket orsakat svåra komplikationer.

– Det händer att jag tar emot kunder som fått läpparna helt förstörda av hemmabehandlingar. Tjejer som injicerar på kunder hemma i lägenheten. Vem som helst kan ju köpa fillers på nätet. Men det är livsfarligt att injicera utan kunskap eller utbildning. Och hur vet en amatör vad det är de egentligen köper på nätet? Jag antar att de köper det billigaste, och det kan ju innehålla vad som helst, säger Linn Tadaris, legitimerad sjuksköterska som driver Skönhetskliniken Linné i Växjö.

En annan legitimerad behandlare kallar marknaden för ”rena High Chaparral”:

– Ibland blir jag bara så trött. Det enda jag gör är att ta bort fillers i läpparna hos tjejer som fått dem förstörda hos oseriösa behandlare.

Växjökvinna blev avslöjad och står nu åtalad.

”Ibland blir jag bara så trött. Det enda jag gör är att ta bort fillers i läpparna hos tjejer som fått dem förstörda hos oseriösa behandlare.”

Men när Smålandsposten kartlägger skönhetsbranschen i Växjö visar det sig att det finns fler behandlare som inte lever inte upp till lagkravet om att vara legitimerad vårdpersonal för att få ge injektionsbehandlingar. Under granskningen kommer Smålandsposten i kontakt med flera olika unga tjejer som alla vittnar om i synnerhet en behandlare som varit verksam i flera år i Växjö. Behandlaren utger sig för att vara läkare och kallar sig för olika namn, bland annat Rima och Dila.

På bokningssajten Bokadirekt.se lanserar hon sig i dag som Dr Dila på Dilas Clinic i Växjö. På sajten kan man boka olika tjänster som fransförlängning, botox och fillersbehandlingar. De två senare behandlingarna är injektionsbehandlingar som enligt lag sedan 2021 endast får utföras av legitimerad läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Men enligt Socialstyrelsen finns det ingen legitimerad personal knuten till Dilas clinic. Kliniken är inte heller registrerad hos IVO. Det gör Dilas clinic till en av två i Växjö som inte lever upp till de lagkrav som finns.

– Jag har haft flera kunder som varit hos henne och blivit helt förstörda, säger en legitimerad behandlare i Växjö.

En annan källa, berättar precis som Jasmine, vars historia vi publicerade häromdagen, att kvinnan tog emot i en studentlägenhet på Teleborg. Där fick hon som patient lägga sig på matbordet och bli injicerad.

– Det är väldigt skumt alltsammans. Hon pratat ingen svenska, bara engelska. Hon säger olika saker till olika personer. Att hon är läkare från Dubai eller tandläkare från Irak. Och hon tar bara svarta pengar. Hon har inget telefonnummer och presenterar sig aldrig med efternamn.

Jag kommer också i kontakt med en en ung läkare från Växjö som heter Dilava Sama. Hon driver en skönhetsklinik i Berlin. Enligt socialstyrelsen är hon legitimerad läkare. Dessutom kontrollerar jag att hon är anställd på ett sjukhus i Berlin.

– Jag var hemma i Växjö vid jul och då händer det ibland att jag behandlar vänner och bekanta med fillers och botox. Och den här gången var det en tjej som fått sina läppar förstörda av en kvinna som kallar sig Dila eller Rima och påstår sig vara läkare. Jag fick tömma tjejens läppar på material, säger Dilava Sama när jag ringer upp henne.

Smålandsposten har kommit i kontakt med flera källor som berättar om Dilas clinic. Det gör att vi vill komma i kontakt med kliniken och Dr Dila för att ställa frågor om deras verksamhet och behörighet. Men det finns inga kontaktuppgifter till vare sig Dila eller Dilas clinic. Eftersom hon bara använder sig av kontant betalning är det även svårt att spåra pengarna. Till slut får vi se en swishbetalning som går till en 21-årig kvinna i Stockholm. Men enligt mina källor är Dila en kvinna i 30-årsåldern. Det visar sig att det finns en 31-årig kvinna i Växjö med samma efternamn som 21-åringen. Enligt Skatteverket är de båda kvinnorna släkt. Kvinnan i Växjö är skriven på en adress mittemot Dilas clinic. Hon har även ett registrerat företag inom skönhet, men företaget är inaktivt.

– Det är hon! säger en källa när vi hittar foton på kvinnan på sociala medier.

Enligt Socialstyrelsen saknar kvinnan legitimation. Hon är inte heller registrerad hos IVO och saknar patientförsäkring. Trots att hon saknar behörighet, bedriver hon alltså verksamhet som hon lanserar på Bokadirekt.se, genom företaget Dilas Clinic. Det strider mot lagen om patientsäkerhet och kan ge upp till ett års fängelse.

Enda sättet att få kontakt med Dila och Dilas Clinic är att boka en tid via Bokadirekt.se. Jag bokar därför en tid som patient för konsultation en eftermiddag strax innan jul.

Nästa avsnitt: Så går konsultationen till och så får vi kontakt med ägaren till Dilas Clinic.

Skönhetens pris

Vad är botox och fillers?

En fillerbehandling är en volymgivande injektionsbehandling baserad på hyaluronsyra som används för att släta ut rynkor, bygga upp förlorad volym, läppförstoring och även föryngra huden och behandla ärr. Det ger ett omedelbart resultat. Fillers bryts successivt ned av kroppen och försvinner helt efter 1 till 2 år.

Botox är ett muskelavslappnade ämne som injiceras exempelvis mellan ögonbrynet. Musklerna slappnas då av och rynkor slätas ut. Effekten håller i sig i cirka tre månader. Därefter bryts ämnet ned av kroppen.

Tipsa oss!

Har du eller någon du känner behandlats hos oseriösa behandlare? Vi vill gärna höra din historia. Hör av dig till janna.holmberg@smp.se.

Janna Li HolmbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.