Vxoweek logo
Annons
Nyheter

Veterinärklinikerna coronaanpassar verksamheten

Det är inte bara sjukhus och vårdcentraler som coronaanpassar sin verksamhet utan också veterinärkliniker. Veterinärgruppen vid Grand Samarkand i Växjö har till exempel som riktlinje att ta emot högst en djurägare per djur.
Växjö • Publicerad 30 november 2020
Charlotta Jansson, Liv Skärkarl, Linda Robertsson och Mimmo Bercsényi på Veterinärgruppen.
Charlotta Jansson, Liv Skärkarl, Linda Robertsson och Mimmo Bercsényi på Veterinärgruppen.Foto: David Färdigh

För ganska exakt ett år sedan var det premiäröppning för Veterinärgruppen, som drivs av Linda Robertsson, Charlotta Jansson, Liv Skärkarl och Mimmo Bercsényi. De var kollegorna som valde att ta steget att öppna eget och som nu kan summera ett händelserikt första år.

– Det har varit full fart ända från öppningsdagen. Särskilt intensivt var det i somras och nu under hösten. Nu i december anställer vi ytterligare en sköterska, så då blir det avlastning.

Annons

En faktor som kommit att påverka verksamheten är förstås också coronapandemin med de rekommendationer och restriktioner som införts för att förhindra smittspridningen. Förutom att hålla avstånd i foderbutiken så har Veterinärgruppen som riktlinje att på kliniken endast ta emot max en djurägare per djur.

– Undantaget är om det handlar om avlivning. Vid sådana tillfällen tillåter vi fler familjemedlemmar.

Om man är sjuk eller tillhör en riskgrupp så finns möjligheten att lämna sitt djur på parkeringen utanför kliniken.

– Vill man inte gå in i kliniken så hämtar vi djuret utanför, exempelvis inför operationer.

Coronapandemin och det faktum att många sitter isolerade i karantän har ökat intresse för husdjur. Liv berättar att det till exempel varit stort tryck ute bland hunduppfödarna.

– Det är många som vill skaffa hundvalp.

Farhågor finns att somliga skaffar husdjur utan att vara införstådda med det ansvar som krävs. Linda, Charlotta, Liv och Mimmo menar dock att de flesta djurägare sköter sig.

– Däremot händer det ibland att vi får in sjuka djur där djurägarna borde ha kontaktat veterinär i ett tidigare skede. Men oftast är det inte av illvilja utan snarare för att djurägaren drar sig för att kontakta djurkliniken eftersom man är rädd för att få ett negativt och sorgligt besked.

Den stora utmaningen för djurvård- och veterinärbranschen just nu är personalbrist. Det råder dragkamp om erfarna veterinärer och legitimerade djursjukskötare.

– Vad vi som en något mindre klinik kan locka med är hög kompetens i kombination med en mer personlig känsla. Det blir mer nära och man kan följa patienterna.

Annons

Ettårsjubileet för Veterinärgruppen infaller nu vid månadsskiftet men själva firandet har flyttats fram på grund av rådande coronaläge.

– Vi hade tänkt oss någon form av Öppet hus med extraerbjudanden, men det får bli längre fram i vinter istället.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons