Nyheter

Växjöföretaget vann internationellt pris

Spetskunskap inom IT i kombination med social kompetens och en känsla för ekonomi och logistik. Det är framgångsreceptet för Växjöföretaget NAB Solutions som säljer affärssystem och som nyligen tog hem den prestigefyllda Microsoft-utmärkelsen ”Partner of the year”.
– I vår värld är det som att vinna OS-guld, säger VD:n Johan Adenmark.
Växjö • Publicerad 7 oktober 2020
Växjöföretaget tog hem tung titel! Att av Microsoft bli utsedda till ”Partner of the year” är för oss som att vinna OS-guld, säger NAB Solutions VD Johan Adenmark.
Växjöföretaget tog hem tung titel! Att av Microsoft bli utsedda till ”Partner of the year” är för oss som att vinna OS-guld, säger NAB Solutions VD Johan Adenmark.Foto: David Färdigh

NAB Solutions har 30 anställda i Växjö och ytterligare 37 medarbetare utspridda på sina kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Trots att företaget expanderat rejält de senaste åren så är det sällan som de syns i några stora rubriker i Växjö, något som till stor del är ett medvetet val.

– Huvuddelen av våra kunder finns i storstäderna, så vi har inget direkt intresse av att synas i Växjö.

Att företaget trots allt har sin bas här beror på att flertalet av grundarna och dagens ägare bor i Växjö. NAB Solutions såg dagens ljus 2001 och firar således snart 20-årsjubileum. Företaget säljer och installerar ”Business Central”, ett av Microsofts affärssystem. Kundgruppen finns främst inom små och medelstora företag.

– Systemet riktar sig till organisationer med uppemot 200 användare, men de flesta av våra kunder har mellan 3 och 100 användare.

Dagens affärssystem är helt molnbaserade. ”Business Central” beskrevs av Johan som ett mycket funktionellt system som är lätt och smidigt att kundanpassa.

– Det är enkelt att anpassa och lägga till funktioner samtidigt som det uppgraderas automatiskt i molnet. Dessutom fungerar det också väldigt bra med andra program från Microsoft Office 365 som exempelvis Excel och Outlook.

Framgångsreceptet handlar förstås om IT-kompetens men minst lika mycket om förståelse för ekonomi och logistik menar Johan.

– Det är kombinationen IT och affärer som är avgörande. Att vi lyckats beror på att vi fått ihop IT-lösningar med kunskap om ekonomi, affärsutveckling och logistik. Våra medarbetare är inte bara bra på IT utan har också social kompetens och bra blick för ekonomi.

En bekräftelse på detta kom i somras då NAB Solutions tog hem ”Partner of the year”, en internationell utmärkelse som Microsoft delar ut till en av sina återförsäljare i konkurrens med företag från hela världen. Priset är prestigefyllt och ger eko, åtminstone i IT-branschen.

– För oss är det som att vinna OS-guld.

NAB Solutions belönas för att de hittat nya sätt och koncept på marknaden för att snabbt och billigt få igång Microsofts affärssystem hos kunderna. Redan 2019 var de finalister i tävlingen men den här gången gick de hela vägen. Fast något riktigt firande blev det tyvärr inte.

– Vanligtvis brukar Microsoft anordna en stor konferens där man också firar pristagarna. Den här gången skulle den hållas i Las Vegas i juli men sen kom coronapandemin. Så galan ställdes in och istället blev det en virtuell sändning.

Vad innebär utmärkelsen för er?

– Den öppnar upp nya dörrar i vår kommunikation med Microsoft. Vi har sedan tidigare en bra dialog om produktens utveckling men nu får vi också bättre möjlighet att påverka hur den når ut till marknaden. Sen är utmärkelsen förstås också bra att ha med i våra samtal med våra kunder. Den visar att vi är världsbäst på det vi sysslar med.

I framtidsvisionen för NAB Solutions ingår både att fortsätta att växa i Sverige men också att ta sig in på utländska marknader. Just nu håller man på att etablera sig i Norge.

– Vi testar i Norge och går det bra där är tanken att etablera oss i ytterligare ett europeiskt land framåt våren.

Även i Växjö händer det saker. NAB Solutions förvärvade nyligen den klassiska fastigheten Lokstallarna på Söder.

– Idag håller vi till i grannfastigheten men där börjar vi bli trångbodda. I Lokstallarna får vi tillgång till större ytor. Dessutom är det en fantastiskt cool lokal.

Fakta

Johan Adenmark

Företag: VD på Växjöbaserade företaget NAB Solutions.

Finns: På Söder i Växjö och med filialer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Verksamhet: Säljer och installerar Microsofts affärssystem ”Business Central”.

Antal anställda: 67.

Några exempel på kunder: Taxi Stockholm, Öresundsbron och Dina Försäkringar.

Aktuella: Vann nyligen den internationella Microsoft-utmärkelsen ”Partner of the year”.

Teknikutveckling: För tio år sedan var det få företag som ville lämna ifrån sig sina servrar, idag är det en självklarhet att satsa på molnbaserade affärssystem.

Expansion: Håller just nu på att etablera sig i Norge.

Ny lokal i Växjö: Förvärvade nyligen klassiska Växjöfastigheten Lokstallarna, dit tanken är att flytta in så småningom.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.