Nyheter

Växjö kommun söker nya entreprenörer till Ekobacken

Efter att det sociala företaget Macken tidigare i år gick i konkurs söker nu Växjö kommun efter entreprenörer som är intresserade av att ta över odlingarna på Östrabo Ekobacke.
– Vi kastar ut en fackla och hoppas på entreprenörer med nya idéer och friska krafter, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniska nämnden.
Växjö • Publicerad 6 december 2020
Målet är att Östrabo Ekobacke ska vara kvar. Nu söker vi entreprenörer med nya idéer som kan ta över odlingsverksamheten, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniska nämnden.
Målet är att Östrabo Ekobacke ska vara kvar. Nu söker vi entreprenörer med nya idéer som kan ta över odlingsverksamheten, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniska nämnden.Foto: David Färdigh

Östrabo Ekobacke har funnits i drygt tio år. Den vackra utsiktsplatsen med sina odlingar har blivit en av Växjös mest uppskattade mötesplatser och besöksmål.

– Ekobacken är verkligen ett smycke i Växjö. Att kunna ha så här stora odlingar mitt i den centrala stadskärnan är ovanligt. Något motsvarande finns knappast i några andra städer, konstaterar Sofia Stynsberg.

Tidigare har odlingarna skötts av det sociala företaget Macken, men efter deras konkurs tidigare i år har framtidsutsikterna för Ekobacken varit oklara. Nu går Växjö kommun ut med en allmän förfrågan där man erbjuder entreprenörer möjligheten att ta över odlingsverksamheten.

– Ett alternativ hade annars varit att låta ytorna växa igen med gräs så att det blivit som en äng, men det vore tråkigt om inte odlingarna kunde fortsätta.

Närodlat ligger i tiden och Sofia tror att det finns goda möjligheter att utveckla Ekobacken ytterligare.

– Vi har en god företagskultur i Växjö och jag tror att det finns många entreprenörer som kan komma in med nya spännande idéer och nya friska krafter. Man kan tänka sig en lösning där flera entreprenörer samverkar och att odlingarna till exempelvis kan kompletteras med café och butik.

Har ni några krav eller önskemål gällande vad som odlas?

– Ja, vi vill att det ska vara ekologisk odling. Ekobacken ska ju göra skäl för sitt namn. Ett annat krav är att Ekobacken ska vara fortsatt tillgänglig för allmänheten. Vi vill att den ska fortsätta att vara en mötesplats för Växjöborna.

Målsättningen är att ha en lösning klar i god tid före odlingssäsongen, helst redan vid årsskiftet.

– Alla är välkomna att anmäla sitt intresse till kommunen. Det är först till kvarn som gäller.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.