Nyheter

Succéföreställning är tillbaka – nypremär för Älskade Araby

Regionteaterns uppsättning Älskade Araby gjorde stor succé i våras och i fredags var det dags för nypremiär. Ellie Stjerna, Iman Hussein och Maria López har både lyckats förmedla en ny bild av Araby och lockat en ny publik till teatern.
– Det har varit en fantastisk mix av människor.
Växjö • Publicerad 22 oktober 2020
Regionteatern sätter upp Älskade Araby, som framförs av Iman, Ellie och Maria.
Regionteatern sätter upp Älskade Araby, som framförs av Iman, Ellie och Maria.Foto: Filip Sjofors

Araby har genom medierapporteringen ofta kommit att förknippas med gängkriminalitet, bilbränder och utanförskap. En orättvis bild menar Arabyborna Ellie Stjerna, Iman Hussein och Maria López som medverkar i livedokumentären Älskade Araby och där skildrar en stadsdel präglad av gemenskap, samhörighet och grönska. Älskade Araby blev en stor publiksuccé på Regionteatern i våras innan coronapandemin slog till. I fredags var det nypremiär.

– Vi började repa måndagen innan. Texten satt förvånansvärt bra, nästan som om vi aldrig haft paus. Det var mer rörelserna och arbetet med rekvisitan som behövde övas in, berättar Ellie.

Föreställningen är identisk med vårens uppsättning, fast med ett undantag avslöjar Maria.

– Jag har bytt ut ordet ”vår” mot ”sommar” i en mening.

Älskade Araby fick stor uppmärksamhet och reaktionerna har varit uteslutande positiva berättar Iman.

– Vi gav vår egen bild av Araby och människor verkar ha känt igen sig i beskrivningen. Många Arabybor har sagt ”äntligen”.

Kanske föreställningen även påverkat den allmänna bilden av Araby. De negativa generaliseringarna är inte längre lika påfallande tycker Maria.

– Tidigare när det skedde incidenter rapporterade media att ”det hände i Araby”. Nu säger man istället gatunamnet. Det är bättre. Araby är en stor stadsdel med 6 500 invånare och man ska inte dra alla över en kam.

Älskade Araby har också lyckats med konststycket att locka en helt ny publik till teatern. Ellie, Iman och Maria gläds åt blandningen.

– Ja, det har varit en härlig mix. Publiken har varit i alla åldrar och från helt olika bakgrunder.

Iman nämner sin egen familj som ett belysande exempel.

– Ingen i min familj hade någonsin tidigare gått på teater. Nu har alla sett föreställningen och fått upp ögonen för teater. Några drömmer till och med om att utbilda sig till skådespelare.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.