Vxoweek logo
Annons

Smak av gammal padelhall eller stockholmssyndromglassen - vilken glassnyhet tilltalar dig

Femkamperna, midsommarfirandet, doften av nyklippt gräs och ett badberoende som börjar gå överstyr är det solklara startpaketet för en traditionell svensk sommar. Men huvudnumret, som önskas närvara vid precis varje sommaraktivitet, är såklart den uppfriskande glassen.
Växjö • Publicerad 1 maj 2022 • Uppdaterad 3 maj 2022
Detta är en recension i Vxoweek. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Smålandspostens ungredaktion har testat några av årets glassnyheter. Vilken glass påminner om en gammal padelhall och vilken glass ger stockholmssyndromet?

Hur många badbollar får årets glassnyheter i Ungredaktionens glasstest?
Hur många badbollar får årets glassnyheter i Ungredaktionens glasstest?Foto: Mimosa Lu

De svenska glassföretagen har nyligen lanserat årets tävlande inför sommaren, vilket innebär att det är fritt fram för oss glassfanatiker att ta oss till glassfrysen i närmsta livsmedelsbutik.

Annons

Det återkommande temat är salt karamell. Sara Rencrantz, kommunikationschef på Hemglass, säger att det är trender på marknaden som bestämmer glassernas olika smaker. Vi i Ungredaktionen tycker att just årets trend är bristfällig. Det diskuterades livligt efter varje provsmakning då betygen skulle sättas eftersom vi alltid var oense kring om den salta karamellen föll oss i smaken eller inte. Efter många om och men lyckades vi dock kröna årets vinnare.

Icedream salt karamell och kokos, med en doft av gammal padelhall.
Icedream salt karamell och kokos, med en doft av gammal padelhall.Foto: Mimosa Lu

Ice dream Salt karamell och kokos, SIA glass

Vikt: 65 g

Pris: 135 kronor/6 st (köpt av Hemglass) 22.50 kr/st

Just denna glass från företaget SIA hade förutom salt karamell även en smak av kokos, och frågan om hur mycket regnskog som skövlats för produktionen korsade absolut vår tanke. Oavsett skövlad mängd var det utan tvekan inte värt det. Kokosen bidrog till en jolmig smak som påminde om fruktköttet i en gammal kokosnöt. Tillsammans med karamellen blev resultatet en smak av ischoklad. Hur som helst smakade glassen inte salt karamell. Dessutom var den inte speciellt inbjudande till utseendet då den inte såg ut som på förpackningen. Vad gäller doften påminde den om en padelhall. Ett plus var att den var vegansk. I helhet: inte så bra, vilket var synd. SIA:s glass hade vi höga förväntningar på.

Betyg: 0/5 badbollar

”Kokosen bidrog till en jolmig smak som påminde om fruktköttet i en gammal kokosnöt”
Brynt smör av Farbror Arnes glass.
Brynt smör av Farbror Arnes glass.Foto: Mimosa Lu

Brynt smör, Farbror Arnes glass

Vikt: 64 g

Pris: 29 kronor

Ännu ett tappert försök att följa trenden av karamelliknande smaker gjordes denna gång av företaget Triumf glass. Däremot är namnet missledande eftersom glassen inte smakade smör, snarare knäck. Konsistensen var gräddig och mastig och därför varken törstsläckande eller somrig. Smaken av kola funkade däremot bra med vaniljglassen.

Annons

Betyg: 2,5/5 badbollar

Duo sandwich, glassen du med fördel kan dela upp.
Duo sandwich, glassen du med fördel kan dela upp.Foto: Mimosa Lu

Duo Sandwich milk chocolate and pear, GB

Vikt: 65 g

Pris: 21 kronor

Smakerna av päron och mjölkchoklad i den nya Sandwichglassen var goda var för sig men tillsammans passade de inte som handen i handsken. Vi kom fram till att vi hellre hade ätit två olika glassar istället för en med båda smaker. Chokladbrödet runt om var hårdare än hos en orginal-sandwich, vilket förvisso var rätt gott. Vårt tips är att först äta den ena sidan med den ena smaken och sedan äta den andra halvan.

Betyg: 2,5/5 badbollar

Magnum remix, mer en efterrätt än glass.
Magnum remix, mer en efterrätt än glass.Foto: Mimosa Lu

Magnum Almond remix, GB

Vikt: 66 g

Pris: 28 kronor

Chokladtäcket omkring var gott, men själva glassen smakade som en gatukorsning av mandelmassa, marsipan, semlor och en gnutta nougat. Denna glassen är mer av en efterrätt än en glass. Inte så somrigt! Den är inte äcklig, men det finns verkligen ingen anledning till att köpa den.

Annons

Betyg: 1/5 badbollar

Hemglass saltkolabåt, en snygg glass.
Hemglass saltkolabåt, en snygg glass.Foto: Mimosa Lu

Saltkolabåt, Hemglass

Vikt: 70 g

Pris: 115 kronor/8 stycken (14.50 kronor st)

Väldigt fin till utseendet! Det är en bra balans mellan smakerna. Under chokladtäcket gömmer sig toner av tiramisu. Detta var en ganska lätt glass alltså inte så mastig. Det innebär i praktiken att den känns fräschare.

Betyg: 4/5 badbollar

Prinsesstårta, en wishversion av Ben and Jerry´s.
Prinsesstårta, en wishversion av Ben and Jerry´s.Foto: Mimosa Lu

Prinsesstårta, Hemglass

Vikt: 65 g

Pris: 179 kronor/8 stycken (22.50 kronor st)

När locket flyger upp möts man av en doft som nog är tänkt att vara marsipan, men otroligt kemisk, så i själva fallet luktar den spritpennor och Dr. Pepper. Smakmässigt påminner den som beskrivningen av en prinsesstårta. Upplevelsen kan sammanfattas som en wishversion av Ben and Jerry´s. Förpackningen var dock väldigt fin och bra.

Annons

Betyg: 2/5 badbollar

Årets vinnare - Gurkis!
Årets vinnare - Gurkis!Foto: Mimosa Lu

VINNAREN ÄR:

Gurkis, Hemglass

Vikt: 118 g

Pris: 99 kronor 6 stycken (16.50 kronor st)

Om man beundrar dom som går sin egen väg, då ska man beundra Gurkis. I stort sätt alla glassar smakar salt karamell i dagens socioekonomiska klimat. Men inte Gurkis. Istället smakar den gurka. Om det är NÅGON som marscherar till sin egna trumma, då är det fan Gurkis. Smaken är lite stockholmssyndrom. Först är man kritisk, men snart vänjer man sig. Och det är då man är fast. Det känns lite skevt med en grönsaksglass, och ärligt talat hade nog Rabarbis eller Citronis vart bättre koncept. Smaken är som baken, men vad ingen kan förneka är att Gurkis är en breath of fresh fucking air: Vi älskar att Gurkis vågar ta ut svängarna.

Betyg: 5/5 badbollar

”Livet är inte bara salt och karamell”

Faktiskt ett rätt svagt år för glass. Till glassbestämmarna, ta det från några som vet: Livet är inte bara salt och karamell. Våga satsa på andra smaker! Låt dom friska, läskande glassarna göra intåg i rikets frösaboxar, och släpp er salta snuttefilt!

Ebba Arfvidsson från ungredaktionen testar glass med stor aptit.
Ebba Arfvidsson från ungredaktionen testar glass med stor aptit.Foto: Mimosa Lu
Thea KarlssonSkicka e-post
Pontus OhlsonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons