Nyheter

Samuel berättar om mytomspunnen arkitekt

Alvestaarkitekten Claes Knutson (1917-1997) hade som mest 25 anställda och blev rikskänd när han ritade de första ikoniska IKEA-husen åt Ingvar Kamprad. Han hade dessutom en karismatisk personlighet och blev omtalad för såväl sina fina bilar som eleganta kläder.
– Claes gjorde intryck på folk, konstaterar byggnadsantikvarien Samuel Palmblad som skrivit boken ”Arkitekt Claes Knutson – Du får aldrig stunden tillbaka”.
Alvesta • Publicerad 10 oktober 2020
Bokrelease i Alvesta! Samuel Palmblad, förste byggnadsantikvarie på Kulturparken Småland, har skrivit boken om den banbrytande och mytomspunne Alvestaarkitekten Claes Knutson.
Bokrelease i Alvesta! Samuel Palmblad, förste byggnadsantikvarie på Kulturparken Småland, har skrivit boken om den banbrytande och mytomspunne Alvestaarkitekten Claes Knutson.Foto: David Färdigh

Var någonstans om inte i Alvesta ska man ha releasefest för en bok som skildrar den mytomspunna Alvestaarkitekten Claes Knutson? Det är Samuel Palmblad, förste byggnadsantikvarie på Kulturparken Småland, som skrivit boken som berättar om arkitekten som levde ett produktivt och samtidigt utsvävande liv och som kom att sätta stora avtryck i Alvesta i mer än två decennier.

– Claes Knutson dök upp i Alvesta 1948 vid en tidpunkt då Alvesta expanderade kraftigt och det fanns en stark politisk vilja att bygga mycket för att tillgodose bostadsbehoven. Samma år bildades dessutom den kommunala bostadsstiftelsen Hjorthagen, det vill säga nuvarande Allbohus.

Claes blev Alvestas stadsarkitekt och drev samtidigt eget arkitektkontor, något som i praktiken innebar att han satt på två stolar.

– I dag vore det knappast helt affärsetiskt men på den tiden var det dock inget unikt.

Samuel beskriver det som att Claes Knutson tog Alvesta med storm. Särskilt givande blev samarbetet med Arvid Alvén, som i egenskap av ordförande i kommunalnämnden och Hjorthagen var kommunens starke man. Både flerbostadshus, villor, radhus och kedjehus uppfördes i rasande takt. Likaså växte Claes arkitektbyrå i snabb takt.

– Som mest hade han 25 anställda. En fantastisk siffra för att vara i Alvesta.

En bidragande orsak till uppsvinget var också kontakten med Ingvar Kamprad. Deras vägar korsades första gången 1955.

– Kamprad kontaktade Claes och gav honom i uppdrag att rita upp några enkla förslag på toaletter och kontorsutrymmen till en visningslokal.

Denna kontakt utmynnade två år senare i att Claes fick uppdraget att rita det första IKEA-varuhuset i Älmhult, en byggnad som anses vara banbrytande.

– Jag tycker det är ett av Smålands häftigaste modernistiska skapelser. Det är också där som Claes typiska platsgjutna V-formade pelare dyker upp för första gången. Några år senare fick Claes förnyat förtroende av Kamprad och ritade IKEA-varuhuset i Kungens kurva söder om Stockholm.

När det gäller material och färg är det två saker som är genomgående i Claes arkitektur.

– Han var väldigt förtjust i natursten, som han använde flitigt. Färgmässigt gillade han kontraster, det är mycket svart kontra vitt.

Minst lika omtalad som arkitekt var personligheten Claes Knutson. Bland annat hans fäbless för fina bilar och eleganta kläder var omtalade. Samuel Palmblad har fått ta del av många färgstarka minnen från människor som minns den karismatiska arkitekten och konstaterar:

– Claes var helt klart en person som gjorde intryck på folk.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.