unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rädda Barnen vill göra Kronobergs barn glada i jul

Rädda barnen delar i samarbete med IKEA ut 250 påsar med gåvor till barn i utsatthet i Kronobergs län.
– Vi hoppas att barnen blir glada ändå och att vi kan bidra med lite julglädje till familjerna, säger Åsa Elisasson på Rädda Barnen.
Kronoberg
Rädda Barnen delar ut 250 påsar med gåvor till utsatta barn.
Rädda Barnen delar ut 250 påsar med gåvor till utsatta barn.
Foto: Maha Nasser

På julen firar de flesta barn med sin familj, som omger dem med omsorg och kärlek. Barn får också många gåvor som glädjer dem och bidrar till att göra dem lyckliga.

Men det finns många barn som är tvingade av omständigheterna att leva i svåra tider, och de är barn som bor i flyktingläger, och deras familjer som lider av så pass svåra ekonomiska förhållanden att de inte kan ge gåvor till sina barn.

Dessutom finns det barn och familjer i socioekonomisk utsatthet i Kronoberg, särskilt under Coronapandemin som ekonomiskt har drabbat hela världen. Därför tog Rädda barnen i Sverige, i samarbete med IKEA, initiativet till att ge dessa barn gåvor för att ge glädje åt deras hjärtan vid detta tillfälle.

– Rädda Barnen i Kronobergs län, tillsammans med Lokalföreningen i Lessebo och Institutet för lokal och regional demokrati, arbetar alla med och för barn och familjer i migration och socioekonomisk utsatthet i Kronoberg. Vi har under 2020 sett en ökning av behov hos våra målgrupper gällande stöd för välmående och en god etablering. Rädda barnen har sedan många år ett samarbete med IKEA och genom en förfrågan denna höst till IKEA i Älmhult så fick vi 250 påsar med gåvor till barn i utsatthet i vårt län. Coronapandemin har lett till en extrem utsatthet hos de redan utsatta och vårt bidrag till att göra länet lite bättre för barnen är genom att vi nu till jul åker runt till familjerna och på Corona-säkert avstånd, utklädda till jultomtar, delar ut dessa gåvor, säger Åsa Elisasson, affärsutvecklare och projektledare för Rädda barnen.

Kommer gåvorna att delas ut enligt gällande regler för att begränsa spridningen av Coronavirus-infektion?

– Visst blir det lite speciellt med munskydd och engångshandskar men vi hoppas att barnen blir glada ändå och att vi kan bidra med lite julglädje till familjerna. svarar Elisasson.

Distributionsteamet består av fem volontärer. Dessa är Åsa Elisasson, Helena Lundholm Nazanin Tavakoli, Edvin Arnby-Machata som är medlemmar i Rädda Barnen och Alexander Wellstedt från ID. Dessutom hjälpte Maha Ayoub, Injila Azziz och Hussam Kokash till med distributionen.

– Jag var jätteglad när jag såg tomten ge presenterna! Det är fantastiskt att ge! Dessutom bidrar aktiviteten till att visa att vi alla är skyldiga att hjälpa till. Jag tycker verkligen om det och jag tackar Ikea och Rädda Barnen för att de har gjort det möjligt, säger Helena Lundholm, medlem i Rädda Barnen och en av de volontärer som delade ut gåvor, och fortsätter:

– Men samtidigt är det väldigt sorgligt att människor i dessa barns hemländer inte har möjligheter att äta, gå till doktorn eller starta någon verksamhet för att få arbete och lön. Visste ni till exempel, att det inte finns en bank i Syrien som lånar ut pengar till den som vill starta en mataffär. Alla där sitter bara och väntar på att någon släkting ska skicka pengar. Annars svälter de.

Vad önskar du för världens barn vid detta lyckliga tillfälle?

– Jag önskar att alla barn får mat varje dag, en säng att sova i hos vuxna som tar väl hand om dem och en skola där lärarna är snälla och ser barnens behov. Jag önskar att alla barn får tid att leka och att alla oavsett kön, religion, handikapp och så vidare blir lika behandlade. Jag ser skrattande barn som springer, leker och dansar.