Nyheter

Musikeleven återvänder som nytt länsråd

I slutet av 80-talet gick dåvarande ölänningen Malin Almqvist på Katedralskolans musiklinje. Saxofon spelar hon fortfarande men när hon nu återvänder till Växjö är det i rollen som nytillträtt länsråd.
– Det känns inspirerande. Länsstyrelsen är en organisation med stor bredd och fantastiskt många spetskompetenser.
Växjö • Publicerad 16 december 2020
Tillbaka i Växjö! Malin Almqvist gick musiklinjen på Katedralskolan. Nu 30 år senare är hon tillbaka i staden, denna gång som nytillträtt länsråd.
Tillbaka i Växjö! Malin Almqvist gick musiklinjen på Katedralskolan. Nu 30 år senare är hon tillbaka i staden, denna gång som nytillträtt länsråd.Foto: David Färdigh

Den första december tillträdde Malin Almqvist som nytt länsråd i Kronobergs län. Hon berättar att hon fått ett varmt mottagande men konstaterar samtidigt att coronapandemin och smittskyddsrestriktionerna innebär en utmaning när man ska presentera sig inför sina nya medarbetare.

– Länsstyrelsen har över 200 anställda och de flesta jobbar just nu hemifrån på distans. Så det har blivit mycket digitala presentationer. De personliga mötena får komma längre fram.

Att introduceras som ny chef på en i stort sett tom arbetsplats innebär förstås vissa komplikationer, men Malin har god nytta av sina tidigare erfarenheter.

– Eftersom jag varit länsråd i Kalmar innan så kan jag yrket och känner till arbetsuppgifterna. Det underlättar mycket. Hade jag varit helt ny i uppdraget hade det nog varit tuffare.

Malin var tidigare politiker i Kalmar men den karriären fick ett något annorlunda slut. 2012 blev det en riksnyhet när hon som toppolitiker inom Moderaterna inlett en relation med socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson. Kärlek över partigränserna löd rubrikerna. Idag är de gifta, men medan Johan är kommunstyrelsens ordförande i Kalmar så valde Malin en annan bana, nämligen inom statsförvaltningen.

– Jag sökte och fick jobbet som utvecklingsdirektör på länsstyrelsen i Kalmar. Utvecklingsfrågor är något som ligger mig varmt om hjärtat och att kunna jobba med de här sakerna utan partipolitiska hänsyn kändes ganska befriande. Nu behövde jag inte lyssna av och följa partilinjen i varje fråga.

Däremot hade Malin inledningsvis ganska vaga föreställningar om länsstyrelsen som organisation.

– Jag visste inte vad som väntade utan det var ungefär som att chansa och hoppa utför ett stup. Men jag blev väldigt positivt överraskad. Länsstyrelsen är något av ett Sverige i miniatyr. Vi har i uppdrag att föra ut regeringens nationella mål till regionerna. Länsstyrelsen är därför en väldigt bred organisation som jobbar med i stort sett alla frågor utom utbildning.

Malin lyfter särskilt just bredden och den stora spetskompetens som ryms inom länsstyrelserna.

– Under vanliga förhållandena kan du ställa dig i matsalskön på Länsstyrelsen och formulera en fråga om nästan vad som helst i samhället. Alla kommer ha ett svar eller åtminstone tipsa dig om vart du ska vända dig för att få veta svaret på frågan.

Efter att de senaste åren varit länsråd i Kalmar förflyttar sig nu Malin över länsgränsen västerut och axlar samma uppdrag i Kronoberg. Miljön är ny men arbetsuppgifterna är ungefär desamma.

– Som länsråd är man ställföreträdande landshövding. Jag kommer därför jobba nära landshövding Maria Arnholm. Hon kommer vara den utåtriktade medan jag som länsråd sköter och håller koll på den interna organisationen.

En prioriterad fråga för Malin är handläggningstiderna, som ibland beskylls för att vara alltför långsamma på länsstyrelsen.

– Det är en spännande utmaning. I Kalmar jobbade vi mycket med att korta handläggningstiderna i allt från jordbruksstöd till rättsenheten. Det blev framgångsrikt och det hände rent av att folk frågade om något blivit fel eftersom handläggningen gått så fort.

Malin kommer pendla till Växjö, huvudsakligen med tåg. Ännu har hon inte hunnit bekanta sig med Kronoberg i någon större utsträckning, men Åsnens nationalpark, Huseby och Bergdala glasbruk är platser som hon besökt tidigare.

– Jag och Johan planerar dessutom att göra en längre helgutflykt runt om i Kronoberg nu i vinter.

Växjö är dock en stad som Malin känner till väl från ungdomen och har många minnen från. I slutet av 80-talet gick hon nämligen musiklinjen på Katedralskolan.

– Det var en härlig tid. Jag minns bland annat att vi hängde på Broqvist konditori och gick på konserterna på jazzklubben i huset Munken.

Musiken har alltid varit en viktig del i Malins liv. Under en period var hon dansbandsmusiker bland annat spelade hon piano och saxofon.

– Numera hinner jag inte med musiken särskilt mycket. Men jag har kvar saxofonen hemma och spelar när jag vill koppla av.

Så vi kanske får höra länsrådet spela saxofon på någon tillställning framöver?

– Det är inte omöjligt.

Fakta

Malin Almqvist

Aktuell: Som nytillträtt länsråd i Kronobergs län.

Bakgrund: Ölänning men numera bosatt på det småländska fastlandet i en by strax söder om Kalmar. Har tidigare varit moderat toppolitiker men de senaste åtta åren har hon varit verksam inom länsstyrelsen i Kalmar, bland annat som utvecklingsdirektör, länsråd och vikarierande landshövding.

Kärlek över partigränserna: Offentliggjorde 2012 att hon inlett en relation med socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson. Idag är de gifta.

Musik och revy: Malin spelar saxofon och har bakgrund som dansbandsmusiker. Numera är det dock lokalrevy som gäller. Jag och Johan brukar vara med hemma i Södermöre-revyn som spelas på bygdegården.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.