Mattias brinner för utveckling och nytänkande
Mattias kommer ursprungligen från Järfälla i Stockholm men numera är det Småland och Hovmantorp som gäller som hemmaadress. Han driver sitt företag G-CODE med inriktning på growth hacking från kontoret på ICON och har kommit att inrikta sig på startups i Växjöområdet.
– En growt hacker behärskar alla områden inom det digitala landskapet. Min tanke från början var egentligen att inrikta mig på uppdrag hos Sveriges 500 största företag, men i samband med Covid-19-utbrottet så infördes konsultstopp hos storföretagen. Så istället har jag valt att hjälpa startups här i Växjö.
Vad krävs för att du ska nappa och inleda samarbeten med startups?
– Först och främst att jag tror på idén och att jag känner mig trygg med startups-teamet. Affärsmodellen ska vara tydlig men också flexibel att ändra om det behövs. Själva teamet ska gärna vara envisa men samtidigt ödmjuka och driftiga. Erfarenhet är ett plus men inget krav. Just nu jobbar jag med två spännande Växjöföretag inom helt olika branscher som inom kort kommer offentliggöra sina satsningar.
Mattias brinner för growth mindset, som han beskriver som en tro på att man kan om man bara vill. Med growth mindset är man öppen för att prova nya modeller och de misstag som görs är att betrakta som lärdomar. Detta till skillnad från fixed mindset där man är mer restriktiv och snabbt avfärdar många företag som inte passar in på ens uppfattning om hur det brukar vara i branschen.
– Det finns alldeles för många reptilhjärnor där ute som inte kan släppa prestigetänkandet.
Som growth hacker vill Mattias få startups-företag att våga ta nya steg på sin utvecklingsresa.
– Jag sitter inte inne med några färdiga svar men jag kan bidra med tankeställare och röra om i grytan. Via en mängd olika metoder och digitala åtgärder kan jag skräddarsy ett koncept där jag är med och lägger en grund som webbmaster.
Ibland fungerar Mattias också som vågmästare.
– Företagen kan ha väldigt högt i tak med intensiva diskussioner. Ibland kommer de till helt olika slutsatser. Om grundarna är oense om ett beslut kan jag medvetet föreslå en galen idé som är så disruptiv att de byter fokus och börjar kompromissa och till slut landar i en bättre lösning är vad som fanns på spelplanen i det första skedet.
Att upptäcka affärsidéerna med störst framtidspotential handlar enligt Mattias mycket om omvärldsbevakning. Han brukar själv bland annat ta intryck från podcasts samt iaktta situationer i vardagen.
– Det kan vara små indikatorer på saker som ändrade beteenden eller politiska beslut som kan påverka olika branscher.
Rent generellt är en bra affärsidé oftast något med förmåga att underhålla eller utbilda.
– Netflix, Spotify och Youtube är några bra exempel på företag som bakat in det i hela sin affärsmodell.
Även om man inte har tänkt att lyckas skapa nästa stora streamingtjänst så tycker Mattias att det är ett bra tips att utvärdera och kanske kopiera vissa delar av lyckade affärsmodeller, fast i mindre skala.
– Som startup-företagare kan du vara mer flexibel och har du en tydlig målgrupp så behöver marknadsföringskostnaderna inte bli så dyra.
En del idéer kräver starka finansiärer i ryggen för att genomföras, men det går att lyckas organisatoriskt utan affärsänglar och riskkapitalister framhåller Mattias.
– Har man ett guldkorn och kombinerar det med envishet och ett bra genomförande så kan man nå väldigt långt som entreprenör.
Hur ser du på förutsättningarna att lyckas som entreprenör om du jämför Stockholm och Växjö?
– Förutsättningarna är detsamma, eller jag skulle rent av kunna sträcka mig längre och säga att förutsättningarna är bättre i Växjö. Här är det lägre omkostnader och man slipper mycket av det krimskrams som blivit vanligt i Stockholm. Jag tänker bland annat på alla pitch-tävlingar som förstås haft ett gott syfte men som i många fall nu utvecklats till cirkusunderhållning.
Startups behöver inte vara kapitalkrävande. Mattias rekommendation är att våga testa sin affärsidé och dra igång på hobbynivå.
– Ta fram papper och penna och fråga tio personer är bättre än ingenting. Det viktiga är att komma igång och våga testa sina idéer.
Och just att få saker att hända och utvecklas är Mattias stora drivkraft i livet.
– Det är därför jag gillar att jobba med startups. När man startar upp företag händer det nya saker hela tiden, något som jag verkligen brinner för. Att utveckla saker är för mig meningen med livet.