Nyheter

Julens populäraste leksaker

De klassiska brädspelen och pusslen har fått ett tydligt uppsving i coronatider. Det konstaterar Ljubica Kolevska på Lekia i Växjö, som också noterat en annan stark leksakstrend.
– Interaktiva gosedjur har snabbt blivit populära.
Växjö • Publicerad 14 december 2020
Interaktiva gosedjur är en stark leksakstrend inför julen. Sengångaren är en favorit, säger Ljubica Kolevska på Lekia i Växjö.
Interaktiva gosedjur är en stark leksakstrend inför julen. Sengångaren är en favorit, säger Ljubica Kolevska på Lekia i Växjö.Foto: David Färdigh

Vad hamnar i barnens julklappar i år? En fingervisning om detta kan man få om man besöker Lekia i centrala Växjö. Ljubica Kolevska som jobbar i butiken kan konstatera att vissa leksaker alltid går hem, exempelvis lego som ständigt finner nya entusiaster.

– Sen har vi sådant som går upp och ner i vågor. Pokémon är ett bra exempel. Efter att varit borta ett tag så har det kommit tillbaka starkt i år. Både Pokémon-kort och Pokémon-figurer är populära.

Coronapandemin har påverkat allas våra liv i år. En tydlig coronaeffekt kan också skönjas inom leksakshandeln. Nu i karantäntider när familjerna måste spendera mer tid tillsammans i hemmet så har de gamla brädspelen kommit till heders igen.

– Och det gäller även pussel. Där har vi sett en tydlig försäljningsökning.

En ny företeelse som gått hem är de interaktiva gosedjuren. Med ljud och rörelser signalerar gosedjuren olika sinnesstämningar.

– Barnen kan sköta om gosedjuren, till exempel ge dom mat.

Gosedjuren finns i många olika varianter, allt från björnar till hästar. Ljubica har dock en personlig favorit.

– Sengångaren, den är väldigt gullig.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.