Nyheter

De startade en ”Google” för att hitta terapeuter

Vi lever i en tid där rapporter om ökad psykisk ohälsa duggar tätt. Att hitta terapeut på nätet är något som inte är alldeles lätt.
Trots detta fanns det tidigare ingen söktjänst för terapeuter som arbetar online, något som förenklar för både terapeuter och klienter.
Lars Hornborg, från Gemla och Britt-Marie Jemth, från Orsa bestämde sig för att göra något åt detta.
Växjö/Gemla • Publicerad 22 december 2020
Lars Hornborg.
Lars Hornborg.Foto: Petter Hammarbäck

Lars Hornborg är utbildad terapeut och har en bakgrund inom IT-branschen.

– Jag minns starten av allt väldigt tydligt, det var en dag i våras när det hade börjat elda till och storma mycket kring corona, rädslor och liknande. Det hade börjat komma rapporter om ökad psykisk ohälsa. Då sa Britt-Marie att ”nu fasen är det väl dags för en terapeut online!”, något jag trodde redan fanns, berättar Lars Hornborg.

Ska man hårdra det så finns det visst terapeuter tillgängliga online via en rad olika tjänster. Det alla de tjänsterna har gemensamt är dock att de inte är fristående utan är kopplade till en specifik vårdinstans som sedan marknadsför just sina terapeuter.

Knappa en-två timmar efter samtalet med Britt-Marie hade Lars redan registrerat webbdomänen Terapeutonline och var i full gång med att bygga upp hemsidan, som kan liknas vid en Google för att hitta terapeuter.

– För att som terapeut få vara med på hemsidan måste man bjudas in av någon annan som redan är med på hemsidan. Det är ett led i vår kvalitetssäkring. Vi är väldigt måna om att det inte ska gå att ”bara köpa sig en plats” utan gör en enskild granskning av varje bedömning, genom att exempelvis kontrollera utbildningsbevis, säger Lars.

I nuläget har de omkring 25 anslutna terapeuter i Sverige och Finland med olika specialiseringar.

– Vi vet av erfarenhet att alla terapier och terapeuter inte passar alla klienter, så därför bestämde vi oss för att välkomna både skyddade yrkestitlar som psykolog och psykoterapeut samt andra terapeutiska inriktningar. Det viktiga är att metoden är etablerad, säger Lars och fortsätter:

– Tjänsten ger dels möjlighet för fler terapeuter som arbetar online att synas på ett jämbördigt sätt via ett vässat sökverktyg. Men den ger också människor i behov av en terapeut en möjlighet att hitta precis vad hen är ute efter, såsom olika specialiseringar eller inriktningar. Just nu är det även fler människor som är hindrade från att besöka en terapeut fysiskt.

Britt-Marie Jemth.
Britt-Marie Jemth.Foto: Privat

Hemsidan lanserades 25 augusti. I dag arbetar Lars Hornborg som förändringsledare, en så kallad facilitator.

– Jag arbetar väldigt lite med direkta rena terapeutiska insatser, men däremot håller jag i en del workshops. Det mesta kretsar kring förändringsarbeten och processer där jag vill kunna vara en vägledare som underlättar processen. Jag kan visa mattan man kan vandra på, men inte tvinga någon att gå på den, så att säga.

Hur ser det ut med den psykiska ohälsan generellt i Sverige?

– Enligt Folkhälsomyndighetens rapport är det var femte invånare i Sverige som någon gång i livet blir diagnostiserad med klinisk depression, berättar Lars och betonar att rapporten han hänvisar till inte på något sätt är corona-relaterad.

Mår fler människor dåligt över jul och liknande högtider?

– Jag kan mycket väl tänka mig att det är så och särskilt i år. Om jag bara ser till mig själv så bor mitt ena barn och hens familj i Göteborg. På grund av reserestriktionerna kommer vi inte kunna ses över jul. Det finns många faktorer som skulle kunna bidra till en ökad psykisk ohälsa över julen, exempelvis att tvingas spendera högtiden i ensamhet eller sorg över att inte kunna köpa julklappar till sina barn, avslutar Lars.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.