unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Coronaeffekt för julgranarna

Coronapandemin gör att fler stannar hemma i jul, något som enligt vissa bedömare kan innebära ett lyft för julgransförsäljningen. Staffan Eliasson, julgranssäljare på Vaktvägen i Växjö, ser positivt på årets säsong.
– Vi märker redan en viss ökning i försäljningen.
Vi ser en viss ökning i försäljningen. Det skulle kunna vara en Coronaeffekt, säger julgransförsäljarna Staffan Eliasson och Fadil Bukvic, som för sjätte året i rad håller till på Vaktvägen i Växjö.
Vi ser en viss ökning i försäljningen. Det skulle kunna vara en Coronaeffekt, säger julgransförsäljarna Staffan Eliasson och Fadil Bukvic, som för sjätte året i rad håller till på Vaktvägen i Växjö.
Foto: David Färdigh

December månad är för Staffan Eliasson lika med julgransförsäljning. Så har det sett ut de senaste elva åren.

– Och det är sjätte året som jag har försäljningen här på Vaktvägen.

Vilken typ av julgran går hem hos Växjöborna?

– De flesta efterfrågar en tät gran. Äldre kunder vill gärna ha en klassisk rödgran medan de yngre och barnfamiljerna oftast väljer en kungsgran, en så kallad Disneygran.

Merparten av granarna kommer från skånska Degeberga, där företaget Gunnars Granar har sina stora granodlingar.

– Men jag säljer även en del småländska granar, bland annat från Uråsa.

Tillsammans med sin kollega Fadil Bukvic drog Staffan igång försäljningen lagom till första advent. Den stora ruschen väntar dock ta fart kommande vecka.

– Från Lucia och framåt brukar det vara full rulle. Vi säljer granar ända fram till och med den 23 december.

I år hoppas julgransbranschen på en coronaeffekt. Pandemin har satt stopp för de flesta utlandsresor och därför är det fler som stannar hemma och firar jul, något som väntas gynna julgransförsäljningen. Staffan bekräftar delvis bilden.

– Det är lite tidigt fortfarande men vi kan helt klart skönja en viss ökning i försäljningen. Man märker att det dyker upp helt nya kunder.

Vad är tjusningen med att sälja julgranar?

– Glädjen! Det är alltid lika roligt att kunna bidra till jultrivseln och julstämningen.