Nyheter

Betongbröderna börjar bygga bostäder

Lessebobaserade företaget DT Betong och Byggentreprenad tar nu steget in på bostadsmarknaden. På Trädgårdsgatan i centrala Lessebo uppförs 21 hyresrätter där första inflyttningsetappen pågår.
– Målgruppen är seniorer som vill sälja sin villa och flytta in i en lägenhet med hög standard, säger bröderna Daniel och Johan Sjöstrand, VD respektive personalansvarig på företaget.
Lessebo • Publicerad 10 december 2020
Bostadssatsning i Lessebo! På Sofielund på Trädgårdsgatan i centrala Lessebo bygger DT Betong och Byggentreprenad 21 hyreslägenheter.
Bostadssatsning i Lessebo! På Sofielund på Trädgårdsgatan i centrala Lessebo bygger DT Betong och Byggentreprenad 21 hyreslägenheter.Foto: David Färdigh

Daniel Sjöstrand företagarkarriär började en gång i tiden med att han köpte sin svärfars blästringsfirma. Sedan utökades verksamheten och tillsammans med hustrun Tina bildades DT Betong och Byggentreprenad.

– Vi började som ett bemanningsföretag där vi hyrde ut betong- och byggtjänster till andra företag i byggbranschen. Under åren har vi varit på uppdrag från Malmö i söder till Borlänge i norr.

DT Betong och Byggentreprenad har expanderat i snabb takt de senaste åren, vilket bland att resulterat i att de flera gånger tilldelats utmärkelsen ”gasellföretag” av Dagens Industri. Från att vara varit ett fåtal anställda så uppgår personalstyrkan nu till 19 anställda. På senare tid har man förutom uthyrning av byggtjänster även utfört byggprojekt i egen regi.

– Nyligen har vi exempelvis byggt en villa på Vikaholm i Växjö.

Den största satsningen sker dock på Sofielund på Trädgårdsgatan i centrala Lessebo. För några år sedan köpte DT Betong och Byggentreprenad tomten där den tidigare blomsteraffären låg. Efter att träd har röjts undan och sten sprängts bort så byggs här nu hyreslägenheter uppdelade på fyra huskroppar.

– Det har länge varit brist på bostäder i Lessebo. När jag pratat med pensionärer här i samhället är det många som efterfrågat hyreslägenheter med hög standard. De flesta befintliga hyresrätter är från 70-talet och ganska slitna. Vi bestämde oss därför att satsa på att bygga senioranpassade lägenheter. Huvudmålgruppen är seniorer som planerar att sälja sina villor, berättar Daniel.

Magazinet får en guidning på Sofielund av Johan, bror till Daniel och tillika arbetsledare och personalansvarig på DT Betong och Byggentreprenad. Totalt kommer det bli 21 lägenheter på området.

– Uppdelningen är sexton stycken treor, fyra stycken tvåor och en etta.

Johan Sjöstrand
Johan SjöstrandFoto: David Färdigh
Daniel Sjöstrand.
Daniel Sjöstrand.Foto: Jack Mikrut

De första hyresgästerna har redan flyttat in och nästa inflyttningsetapp sker december till februari. Intresset är stort och Johan menar att framgångskonceptet handlar om att kunna erbjuda fina och praktiska lägenheter.

– Vi har inte snålat in på något utan satsat på hög standard med golvvärme i alla rum, kaklade badrum och tvättmaskin i varje lägenhet.

Att husen är senioranpassade märks bland annat i att det är hiss upp till loftgången och frånvaron av trösklar i lägenheterna.

– Det ska vara lätt och smidigt att ta sig fram med rullstol.

Förutom den höga standarden så är utemiljön ett stort plus menar Johan. Området ligger avskärmat och med en skogsdunge på bergssidan bakom så blir det som en oas mitt i centrum.

– Det är väldigt lugnt här. Man hör knappt trafiken från riksvägen.

Dessutom ligger det en boulebana precis intill husen.

– Väldigt passande. Boule är ju en väldigt populär pensionärssport.

Fakta

Daniel och Johan Sjöstrand

Företag: DT Betong och Byggentreprenad. Ägare är Daniel och Tina Sjöstrand. Johan är byggledare och personalansvarig.

Verksamhet: Bemanning och personaluthyrning inom byggbranschen. Driver också egna byggprojekt.

Utmärkelse: Har utsetts till gasellföretag av Dagens Industri flera år i rad.

Aktuella: Bygger 21 hyreslägenheter i centrala Lessebo.

Investeringssumma: Har satsat drygt 25 miljoner i projektet.

Inflyttningsklart: De första hyresgästerna har flyttat in. Nästa inflyttningsetapp sker vid årsskiftet.

Mångkulturell arbetsplats: I projektet har vi haft byggarbetare från mängder med olika länder. Förutom Sverige handlar det om Grekland, Italien, Iran, Albanien, Polen och Rumänien. Trots många språk lyckas alla göra sig förstådda. Det är roligt att lyssna på fikarasterna!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.