Nyheter

Alvesta tar fram platsvarumärke

Nu har Alvesta kommun dragit igång arbetet med att ta fram ett nytt platsvarumärke. Förhoppningen är att det ska bidra till att lyfta kommunen och öka dess attraktionskraft.
– Nu tar vi input från invånare och näringsliv. Det handlar att hitta vår identitet och vad vi vill bli igenkända för, säger kommunalrådet Per Ribacke (S).
Alvesta • Publicerad 27 december 2020
Nu har startskottet gått för Alvesta kommuns platsvarumärke. Vid julgranen på Allbotorget kan kommuninvånarna lämna lappar med förslag. Det ska bli spännande att läsa, tycker Per Ribacke (S), Thomas Haraldsson (C), kommunchefen Camilla Holmqvist och Thomas Johnsson (M).
Nu har startskottet gått för Alvesta kommuns platsvarumärke. Vid julgranen på Allbotorget kan kommuninvånarna lämna lappar med förslag. Det ska bli spännande att läsa, tycker Per Ribacke (S), Thomas Haraldsson (C), kommunchefen Camilla Holmqvist och Thomas Johnsson (M).Foto: David Färdigh

Alvesta är känd som en viktig järnvägsknut, men kommunen är mycket mer än så menar Per Ribacke, som tillsammans med den övriga kommunledningen sjösatt arbetet med att ta fram och skapa ett nytt platsvarumärke.

– Vi behöver ta ytterligare ett steg i kommunens utveckling. Ibland beskrivs Alvesta som en lillebror till Växjö, men vi har väldigt mycket att vara stolta över i kommunen, till exempel fina industrier, ett dynamiskt näringsliv och vackra platser som Hanaslövsbacken, Huseby och nationalparken Åsnen.

Nästa höst är det tänkt att det nya platsvarumärket ska vara klart. I ett första skede handlar det om att identifiera det som utmärker kommunen.

– Vilken är vår identitet? Vad vill vi bli igenkända för? Det är sådana frågor som vi behöver fundera på.

Inför första advent gick startskottet då kommuninvånarna uppmanades att lämna in lappar med förslag om vad de förknippar med och tycker bäst om Alvesta kommun. Lapparna hängs upp på en julklappstavla vid granarna i Alvesta, Grimslöv, Moheda och Vislanda. Det känns familjärt i Alvesta och kreativa människor står det på några av lapparna som hängts upp på tavlan vid Allbotorget.

– Förutom lapparna kommer vi under det kommande året ha organiserade möten med invånare och näringsliv och enkäter på webben för att samla in synpunkter. Det här ska sedan kokas ner i ett platsvarumärke.

Vilka effekter hoppas ni kunna uppnå med ett nytt platsvarumärke?

– Att identifiera våra värden innebär ett lyft för hela samhället. Förhoppningen är att platsvarumärket ska bidra till att öka kommunens attraktionskraft.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.