Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Världspianisten från Växjö satsar på film

     Coronapandemin har ställt in det mesta i konsertväg. Växjösonen och världspianisten Per Tengstrand lyckades dock genomföra Tengstrandfestivalen i sin gamla hemstad och har även använt det ofrivilliga sabbatsåret till att göra film.
     – Jag har spelat in två kortfilmer om Franz Schuberts liv och skapande, och en tredje film är på gång.
     Inte bara moll trots Coronakrisen! I frånvaro av konserter har Växjöbördiga världspianisten Per Tengstrand använt tiden till att göra kortfilmer om kompositören Franz Schuberts liv och skapande.
     Inte bara moll trots Coronakrisen! I frånvaro av konserter har Växjöbördiga världspianisten Per Tengstrand använt tiden till att göra kortfilmer om kompositören Franz Schuberts liv och skapande.
     Foto: David Färdigh

     VXOweek träffar Per i samband med Tengstrandfestivalen i Växjö, som mot alla odds gick att genomföra, om än i mindre format.

     – Vi körde konserter på Nygatan 6 och PM & Vänner inför en publik på 45 personer per gång. Totalt blev det tre dagar och sex konserter. Det märktes hos publiken att det finns en hunger efter kulturupplevelser. Att vi inte behövde ställa in utan kunde genomföra och hålla liv i traditionen var jätteroligt. Det är något som jag känner stolthet över.

     Per framträdde bland annat med den unge stjärncellisten Daniel Thorell och unga danska stråkkvartetten Novo Quartet.

     – Det är första spelningen någons i Sverige för Novo Quartet. Att kunna introducera nya spännande namn för publiken är kul. Jag har medvetet valt att ta med unga musiker på årets festival.

     Att ta sig fram som musiker är alltid en utmaning, vad har du för råd att ge till unga begåvningar?

     – Att försöka vara oberoende och våga arrangera egna grejer. Det är den devisen som jag själv försökt leva efter. Man behöver vara något av en entreprenör.

     Per minns exempelvis när han i 18-årsåldern vågade sig på att hyra Karl-Birger Blomdahlsalen på Växjö konserthus.

     – Jag sålde slut, vilket var en riktig ”wow-känsla”. Det lyfte självförtroendet och fick mig att växa.

     Sen dess har Per gjort en fantastisk internationell karriär och spelat på konserthus över hela världen, men inför 2020 hade han funderingar på att ta ett sabbatsår. Och visst blev det ett näst intill konsertfritt år, men inte alls på det sätt han tänkt sig.

     – När Coronapandemin bröt ut i mars så trodde vi inledningsvis att det skulle gå över innan sommaren, men sen blev det värre, återbuden tillade in och så gott som varenda konsert under 2020 ställdes in i snabb takt. I Sverige går det nu arrangera mindre spelningar men i USA är restriktionerna betydligt tuffare.

     Hur frustrerande är det att inte kunna spela och genomföra konserter?

     – Jag finner mig i situationen. Det tjänar ingenting till att gnälla. Hälsosituationen ser ut som den gör och jag vill ju inte genomföra konserter där människor riskera att smittas av Coronaviruset. En stor andel av min publik består dessutom av äldre människor som tillhör riskgruppen.

     I frånvaro av konsertmöjligheter så har Per använt sin ofrivilliga ledighet till att utveckla sitt andra stora intresse förutom musik, nämligen att göra film. I sitt hem i Princeton i New Jersey har han spelat in kortfilmer om kompositören Franz Schubert, en mytomspunnen gestalt som alltid fascinerat honom.

     – Det är halvtimmesfilmer som handlar både om Schuberts liv och skapande. Hittills har det blivit två filmer men en tredje är på väg.

     Är film något du kommer satsa mer på framöver?

     – Ja, absolut! Att hålla på med film är kul och inspirerande.

     Fakta

     Per Tengstrand

     Yrke: Pianist med världsrykte.
     Född och uppvuxen: Växjö.
     Bor numera: I Princeton i New Jersey i USA.
     Aktuell: Genomförde nyligen Tengstrandfestivalen i Växjö. Är också aktuell med kortfilmer om kompositören Franz Schubert.
     Nästa Sverigebesök: Gör konserter i Sverige i mitten av december.