Nöje

Skivbutik flyttar in i klassisk musiklokal

I fredags slog skivbutiken Rundgång upp portarna till sina nya lokaler. Det blir Rundgång i Uffes källare i verklig bemärkelse då det handlar om Växjölegenden Ulf Ekroths gamla skivbutikslokal.
– Möjligheten att någon få flytta in i Uffes klassiska skivbutikslokal har funnits med i tankarna ända sedan Rundgång startade för 3,5 år sedan, säger ägartrion Hampus Persson, Jakob Engström och Åskar Lilja.
Växjö • Publicerad 12 oktober 2020
På fredag slår Rundgång i Uffes källare upp portarna till sina nya lokaler på Sandgärdsgatan. Ett bra läge, konstaterar Hampus Persson, Jakob Engström och Åskar Lilja.
På fredag slår Rundgång i Uffes källare upp portarna till sina nya lokaler på Sandgärdsgatan. Ett bra läge, konstaterar Hampus Persson, Jakob Engström och Åskar Lilja.Foto: David Färdigh

De senaste veckorna har Hampus, Jakob och Åskar gjort de sista finjusteringarna. I fredags var det dags att välkomna kunderna till Rundgångs nya lokal vid Sandgärdsgatan. Och det är inte vilken lokal som helst. Just här hade framlidne Växjölegenden Ulf Ekerot sin skivbutik på 80- och 90-talet.

– Uffe gillade Beatles så vi kommer spela absolut spela någon Beatleslåt på invigningen.

Rundgång öppnade i Växjö våren 2017. Butiken har hållit till i den inre delen av Uffes källare med ingång från bakgården. Med flytten till framsidan på Sandgärdsgatan ökar tillgängligheten. Hampus berättar att tankarna om en framtida flytt Uffes anrika skivbutikslokal funnits i tankarna ända från starten.

– Nu öppnades möjligheten när Bondens Butik flyttade. Då blev det en naturlig övergång för oss att ta över lokalen.

Hampus, Jakob och Åskar ser många positiva effekter av flytten.

– Utrymmesmässigt är det ingen större skillnad men utformningen av butiken blir mer genomtänkt. Det blir luftigare.

Vinylskivorna är heta igen. Efter att nästan varit uträknade i början av 00-talet så har försäljningen av vinyl ökat stadigt för varje år. Nyligen passerade vinylen antalet sålda cd-skivor och återtog därmed skivtronen. Intresset för vinylen märks också tydligt på Rundgång.

– Vi har kunder i alla åldersgrupper, från 13-åriga kids till pensionärer. Ibland kommer det in familjer där föräldrar och barn letar skivor i var sin skivback.

Förutom ljudet så är formatet en viktig del i vinylskivans charm. LP-omslagens generösa utrymmen gjorde att konstnärer och grafikerna fick utlopp för sina kreativa idéer. Rundgång-trion har följande favoritomslag:

– Closer med Joy Division. Den estetiken tilltalar mig, säger Hampus.

– Nevermind med Nirvana. En riktig klassiker, säger Åskar.

– Jag gillar skivomslagen med Samla Mammas Manna. Märkliga men härliga, konstaterar Jakob.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.