Nöje

Premiär för kulturellt samboförhållande

Växjö konsthall och Det fria ordets hus har ingått samboförhållande. De två verksamheterna samsas nu på Västra Esplanaden 10, vilket uppmärksammades i lördags med invigningsceremoni och kulturell happening. Konsthallschefen Filippa de Vos höll tal uppifrån hotellrum nummer 408 och gjorde följande utfästelse:
– Vi ska göra konsten närvarande i Växjö.
Växjö • Publicerad 21 september 2020
Poeten Amanda Ekberg och Joakim Granlund, verksamhetsutvecklare på Det fria ordets hus, deltog i invigningen och nyöppningen på Västra Esplanaden 10.
Poeten Amanda Ekberg och Joakim Granlund, verksamhetsutvecklare på Det fria ordets hus, deltog i invigningen och nyöppningen på Västra Esplanaden 10.Foto: David Färdigh

Framtiden eller framför allt lokaliseringen av Växjö konsthall var en infekterad följetong under fjolåret. Länge var det tal om att verksamheten skulle tvingas flytta men till slut bestämde sig politikerna för konsthallen får vara kvar på Västra Esplanaden, där de nu får sällskap av Det fria ordets hus.

– Vi flyttar in och blir sambos med konsthallen. Det här blir en bra lösning. Tillsammans ska vi jobba för att sänka trösklarna till stadens kulturinstitutioner, berättade Nahide Arabadji, verksamhetsutvecklare på Det fria ordets hus.

Lokalerna på Västra Esplanaden 10 har renoverats under sommaren men i lördags kunde Växjö konsthall och Det fria ordets hus tillsammans slå upp sina portar och åter välkomna besökarna. Det hela firades med en invigningsceremoni och en kulturell happening med konstnärer, poeter och musiker. Bland annat bjöds det på lokalproducerad hiphop med rötterna i Araby i form av Ramme och performance med poeten Amanda Ekberg. Att invigningstala inför stora skaror i Coronatider är inte helt okomplicerat, men konsthallschefen Flippa de Vos hade löst det genom att låna hotellrum 408 ovanför konsthallen, varifrån hon kunde tala till den spridda åskådaskaran utomhus. Det var med glädje och lättnad hon kunde konstatera att konsthallen fått behålla sina lokaler, som hon beskrev som ”kontaktytor för livet och konsten”.

– Här ska visa att det är roligt att skapa konst, och göra konsten närvarande i Växjö.

Filippa de Vos.
Filippa de Vos.Foto: David Färdigh

Filippa passade även på att inviga Caspar Forsbergs nya konstverk ”Allt är egentligen helt skruvat”, som återfinns på konsthallväggens södra sida. Skruvat och härligt, precis som konsten.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.