Nöje

Ny framtid för handpappret

August Strindberg är en av många kända författare som ville ha sina romaner tryckta på Lessebopapper. Nu lever traditionen med handtillverkat papper vidare genom Studieförbundet Vuxenskolan och dess företag Bildningsbruket.
– Vi ser till exempel en stor potential i akvarellpapper och lanserar snart en webbshop, berättar Bildningsbrukets VD Christina Gutiérrez Malmbom.
Lessebo • Publicerad 30 oktober 2020
Återstarten av Lessebo handpappersbruk har fått en positiv respons. Trots Coronan har det varit en bra besökssommar med många svenska turister, säger Anette Karlsson och Marie Arvidson.
Återstarten av Lessebo handpappersbruk har fått en positiv respons. Trots Coronan har det varit en bra besökssommar med många svenska turister, säger Anette Karlsson och Marie Arvidson.Foto: David Färdigh

Lessebo handpappersbruk med anor ända från 1600-talet såg ett tag ut att gå i graven, men så bestämde sig Studieförbundet Vuxenskolan för att försöka rädda det unika kulturarvet. Med sparade pengar bildades företaget Bildningsbruket AB, som tog över verksamheten i augusti 2019.

– Förutom papperstillverkningen såg vi möjligheten att skapa en mötesplats i en unik miljö. Tanken är att kombinera papperstillverkningen med konferensverksamhet, utbildning, café, konstgalleri och konserter, säger Christina.

Coronakrisen har dock inneburit en tuff start.

– Ja, men vi kämpar på och har haft öppet hela tiden. Även om de utländska turisterna uteblev i sommar så hade vi gott om besökare från hela Sverige. Och vi har även kunnat arrangera mindre konserter och konferenser.

I centrum finns förstås själva handpapperstillverkningen, ett klassiskt hantverk som bidragit att sätta Lessebo på kartan.

– Berömda författare som August Strindberg och Vilhelm Moberg ville gärna ha sina böcker tryckta på just Lessebopapper.

August Strindberg är en av flera stora författare vars böcker trycktes på Lessebopapper, berättar Christina Gutiérrez Malmbom, VD på Bildningsbruket.
August Strindberg är en av flera stora författare vars böcker trycktes på Lessebopapper, berättar Christina Gutiérrez Malmbom, VD på Bildningsbruket.Foto: David Färdigh

När Bildningsbruket skulle återuppta papperstillverkningen ställdes de inför en mängd olika utmaningar.

– Maskinerna behövde först repareras av kunniga mekaniker. Sedan fick vi bege oss ut på jakt efter de filtar av vadmal som ska läggas mellan pappersarken och sist men inte minst behövde vi pappersmakare. Lyckligtvis kunde vi övertala Mia och Lisbeth som jobbat här tidigare att fortsätta ett tag till och hjälpa oss att komma igång.

För tillverkningen används en massa gjord av lin eller bomull alternativt en kombination av de båda. Pappret är dessutom helt fritt från syra, vilket har en positiv påverkan på hållbarheten.

– Vårt papper håller näst intill i oändlighet.

En av handpappersbrukets trognaste kunder genom åren är Handelsbanken. Sedan 1800 har de skrivit alla sina styrelsebeslut på Lessebopapper. I arkivet visar Christina ett annat spektakulärt kundfynd.

– Det är en form och vattenstämpel från den argentinska ambassaden, men när Lessebo handpappersbruk levererade till dom har vi inte lyckats ta reda på.

Vilka är de främsta kundgrupperna idag för handgjort papper?

– Vi tror mycket på konstpapper, exempelvis ser vi en stor potential för akvarellpapper. Där siktar vi på att ta oss in på den europeiska marknaden och lanserar inom kort en egen webbshop.

Inbjudningskort och visitkort är andra användningsområde för det exklusiva handgjorda pappret. Något som också blivit populärt är så kallat barkpapper.

– Då smular man ner olika växtdelar i pappersmassan och får ett helt unikt papper. Ett exempel är att använda delar av brudbuketten till pappret för tackkorten efter bröllopet.

Christina ser många framtidsmöjligheter kopplat till handpappersbruket, men en knepig utmaning blir att hitta pappersmakare. Det är en yrkeskategori som inte precis växer på träd nuförtiden. En som dock lärt upp sig upp i yrket är Anette Karlsson.

– Det tar tid innan man blir duktig. Man måste både vara fysisk stark och ha en viss känsla när man håller på med pappersramarna. Det är bland annat viktigt att man lyckas fördela pappersmassan så att pappret blir jämntjockt.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.