Nöje

Kronobergaren gör succé i TV

Under våren har TV4-programmet Karl Fredrik på Österlen gjort stor succé. En av profilerna i programmet är Petter Kjellén från Kronobergs län.
– Jag tror att många har behövt den här typen av program efter en tuff vår. Det är glädje, kärlek och enkelt att ta till sig, säger han.
Kronoberg • Publicerad 23 juni 2020 • Uppdaterad 28 april 2022
Foto: Jakob Dahlström/TV4

På Österlen har Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén skapat sitt eget paradis. På 1600-talsgården Eklaholm lever och verkar paret och under våren har de bjudit in tv-tittarna att få ta del av deras tillvaro.

I livsstilsprogrammet Karl Fredrik på Österlen, som har sänts i fyra delar i TV4, har över en miljon tittare fått tips om blommor, växter och trädgård. Programmet leds framför allt av trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson som tidigare har synts i bland annat Nyhetsmorgon och Mandelmanns gård. Men i programmet får tittarna också följa Karl Fredriks sambo Petter Kjellén, född i Växjö och uppvuxen i Hjortsberga i Alvesta.

– Det har varit helt fantastiskt och jätteroligt. Vi är överväldigade över tittarnas kommentarer och under ett par veckor har vi varit det största programmet på måndagskvällarna och till och med slagit Aktuellt klockan 21, vilket vi förstått att man i princip aldrig gör. Det är helt galet, säger Petter Kjellén när Magazinet får en pratstund med honom.

Petter Kjellén.
Petter Kjellén.Foto: TV4

Han och Karl Fredrik träffades via nätet 2014 när de båda bodde i Malmö. Mindre än ett år senare köpte de Eklaholm tillsammans, där de bor tillsammans med hunden Hamlet och katterna Leopold och JC. De har sedan köpet renoverat fastigheten och byggt upp en butik. Gården är byggd 1923 men har anor från 1600-talet. När de köpte Eklaholm rev Petter Kjellén ner fuktskadade tapeter från 40-talet och under dessa visade sig originalmålningar med rosenkorgar och fruktgirlander med vinblad på putsen.

– Vi har en butik med blommor, växter och en trädgårdsdel. Det är ingen renodlad plantskola där man kan hitta allt hos oss men vi tar in sådant som vi själva gillar och hittar. Sedan har vi en stor butik med inredning och möbler. Det har gått från att vara en undangömd butik till att bli ett ganska stort resmål på Österlen, även innan tv-programmet.

Petter Kjellén är utbildad ekonom och har arbetat med IT och på kontor. Nyligen valde han dock att byta karriär helt och arbetar nu tillsammans med Karl Fredrik på Eklaholm.

– Jag bytte karriär helt. Jag tog tjänstledigt i början och tog det försiktigt eftersom jag var tveksam på om vi verkligen skulle jobba tillsammans också. Men vi har en ganska stor anläggning så vi går inte riktigt på varandra och det fungerar jättebra. Nu kan vi styra över vår tid ihop.

Du och Karl Fredrik känns väldigt olika?

– Vi är extremt olika och tänker extremt olika. Men det skapar också dynamiken mellan oss och vi väljer att utnyttja fördelarna med det. Jämfört med Karl Fredriks är mitt trädgårdsintresse på amatörstadiet och jag har inte den bakgrunden. I företaget sköter jag försäljningen, kundkontakten och framför allt det administrativa, som verkligen inte är hans grej, säger Petter.

”Jag har hela tiden tänkt att om livet kastar ett äventyr på en så får man liksom passa på”
Petter Kjellén
Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén.
Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén.Foto: TV4

Karl Fredrik Gustafsson var med i Nyhetsmorgon den 1 maj förra året och upptäcktes av en talangscout på produktionsbolaget Nexiko, som tog kontakt med Karl Fredrik dagen efter.

– Vi spelade in ett pilotavsnitt som kanske skulle kunna leda till något i framtiden men TV4 nappade väldigt snabbt. Under sommaren hade vi plötsligt ett kontrakt och började spela in. Vi hann nog inte tänka så mycket utan bara körde. Jag har hela tiden tänkt att om livet kastar ett äventyr på en så får man liksom passa på, säger Petter Kjellén.

Petter Kjellén och Karl Fredrik Gustafsson.
Petter Kjellén och Karl Fredrik Gustafsson.Foto: TV4

Blir det en ny säsong?

– Ja, det blir det. Vi är mitt uppe i inspelningarna och näst år sänd åtta nya avsnitt. TV4 ville inte vänta på att hela säsongen skulle vara klar utan tog beslutet direkt efter första avsnittet.

Det finns ett antal tv-program med fokus på livsstil och trädgård, som Trädgårdstider, Mandelmanns gård och Sommar med Ernst. Trots det har Karl Fredrik på Österlen lyckats sticka ut och få miljonpublik.

– Jag tror att många har behövt den här typen av program efter en tuff vår. Det är glädje, kärlek och enkelt att ta till sig. Jag har fått traditionella brev från människor som skriver hur mycket programmet har betytt för dem och det är superhäftigt. Vi älskar de andra programmen men jag tror att det här är någonting nytt. Sedan tror jag också att det påverkar att många tycker att det är roligt med ett killpar på tv.

.
.Foto: TV4
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.