Mimosa Lu: Krönika: Jag har mening även utan man och son

En krönika av Mimosa Lu från Ljungby som är med i Smålandspostens Ungredaktion.
Mimosa LuSkicka e-post
Kronoberg • Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 17 februari 2022
Mimosa Lu
Detta är en personligt skriven text i Vxoweek. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mimosa Lu.
Mimosa Lu.Foto: Calle Rydqvist

Som ung feminist tycker jag det är vackert att se vårt samhälle växa i utvecklingen som mer jämställt. Hittills har jag velat tro att vi rört oss i rätt riktning, detta fram tills att jag såg ett videoklipp publicerat av Riks.

För cirka två veckor sedan publicerade youtubekanalen “Riks”, en mediekanal lanserad av Sverigedemokraterna, ett videoklipp där Rickard Sörman och Tina Von Schinkel diskuterar varför kvinnor röstar som de gör. Klippet innehåller flera diskussioner kring feminism, genetisk utveckling samt metoder som politiker använder sig av. Jag tycker att det förekommer oerhört mycket sexism i detta klipp där Sörman och Von Schinkel väljer att spekulera över varför kvinnor inte “röstar rätt”. De förklarar att det är ett kontroversiellt ämne och att det själva håller på att generalisera en hel del och att det inte finns fakta eller undersökningar på detta. Det de pratar om i 30 minuter är alltså deras teorier.

Riks säger att retoriken från politikerna är fel. Den är inte anpassad efter kvinnor och man pratar i tunga och tråkiga ord som får en att somna. Så genom värdeladdade ord kan man nå ut bättre. Enligt Sörman och von Schinkel faller kvinnor mer för känslomässiga argument. I samtalet fortsätter de att förklara att män har genetiskt utvecklat en förmåga att leda ett samhälle. Män är bättre på att peka ut en ledare men för kvinnor är det annorlunda då, "vi är bästa tjejgänget, vi hittar inte en ledare, vi har inte samma behov av det."

De talar om kvinnor som om vi inte var kapabla till att göra något rätt eller självständig.

Vidare gör programledarna totalt narr av feminism och påstår att det bara handlar om att få bort alla skillnader och att man i politiken helt enkelt ska skippa begreppet feminism och använda "jämställdhet" istället. "För att feminism, jag begriper inte riktigt vad det betyder. För i mina öron är det faktiskt bara skällsord. Men jämställdhet självklart, det är ju ingen som säger emot det."

Men asså hallå?! Det är samma sak! Feminism är per definition enligt Svenska Akademiens ordbok, förespråkande av den politiska, ekonomiska och sociala JÄMSTÄLLDHETEN mellan könen.

Men okej, om det är själva ordet som skrämmer er så mycket så behöver man inte använda sig av det. Syftet är viktigare än ordet.

De fortsätter även förklara att kvinnor först får en mening i denna värld om de tar hand om män och söner. Vi är bara betydelsefulla om vi alltså tar hand om någon då vi har en modersinstinkt. Så ännu en gång skickas vi tillbaka till det feodala samhället för att vara hemma i köket och ta hand om barnen.

Trots att hela videon enligt mig är total skit så blir jag mest upprörd av att se en annan kvinna säga att kvinnor inte är kapabla att leva självständigt. Jag vill fråga Von Schinkel vad det är som driver henne till att tala om att hon vill vara underlägsen till en man? För det är väl det hon menar? Att alla kvinnor ska ta hand om en famn och stanna hemma i köket. Detta exkluderar väl inte henne? Jag blir upprörd av att se kvinnor trycka ner varandra när vi alla egentligen vet att vårt riktiga problem är med det motsatta könet, med män. Vår fajt är för att bli lika behandlade oavsett vem vi är.

Detta var vuxna människor som har fått godkännande att tala såhär på en youtubekanal. Var det någon som såg igenom materialet innan det publicerades? Och var det någon som tänkte på konsekvenserna samtalet kunde ge? Att det sitter unga kvinnor med drömmar och hopp som kanske tappar det när två vuxna individer talar om kvinnor på ett sexistiskt och diskriminerande sätt.

Jag vill verkligen fortsätta tro på att vi rör oss i rätt riktning. Men detta samtal fick mig att tveka.

För om det finns de som säger att meningen med mitt liv är att jag ska skaffa man och son, då har vi långt kvar till jämställdheten.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!