Vxoweek logo
Annons
Kultur

Nour El Refais regidebut ”Skitsamma” är allt annat än rolig

Nour El Refai går ut hårt när hon gör regidebut. Naket, naket, naket och sex, sex, sex. Meningen är väl att vara provokativ, men man himlar mest med ögonen åt både manus och regi.
Tv-serie • Publicerad 28 juni 2021
Detta är en recension i Vxoweek. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Annie flyttar in i brorsan Matteos kollektiv i centrala Stockholm.
Annie flyttar in i brorsan Matteos kollektiv i centrala Stockholm.Foto: Linus Hallsenius/discovery+
Dramakomedi

Skitsamma

Premiär: 4 juni på discovery+, alla 10 avsnitt har släppts

Medverkande: Oscar Zia, Yandeh Sallah, Lancelot Ncube, Josefin Rheborg, Malte Myrenberg Gårdinger

Regi: Nour El Refai

Omdöme baserat på 4 av 10 avsnitt

Tre 20-åriga grabbar flyttar ihop i ett kollektiv mitt i smeten i Stockholm och lever life. Kärleksbekymmer, vardagsproblem och en vardag kantad med mycket festande sätter vänskaperna på prov. För att inte nämna när Annie (Yandeh Sallah) , som är lillasyster till en av grabbarna, flyttar in och plötsligt behöver brorsan (tillika sexfantasten) Matteo (Lancelot Ncube) acceptera att även hon har ett sexliv.

Matteo är för övrigt en av de största stereotyperna i tv-seriernas historia. Han ligger med ungefär allt och alla som rör sig och har två ben. Snark.

Annons

Det känns som att manuset försökt vara så vulgärt och chockerande som möjligt, det är golden showers med Messiah Hallberg, det är snack om speciellt analsex över en kaffe vid köksbordet – unt so weiter. Enda scenen som bränts in i mitt huvud och numera lever där hyresfritt är när Ola (Malte Gårdinger) – som är något av en toffla – får panik över att en tjej fått mens och försöker sig på en menstrosatvätt i handfatet... Eh, känns inte särskilt verklighetstroget, nej.

”Nour El Refai menar själv att serien ”är fittbra”. Själv känner jag mest att det är en misslyckad generationsskildring som ökar klyftorna och fördomar människor emellan.”

Annie ska vara härligt frigjord, Matteo nästan en sexmissbrukare. Ola en toffel, Emil (Oscar Zia) ett kontrollfreak och så har vi grannen Öland (Josefine Rheborg) som minst sagt är väldigt egen. Seriens försök till att vara frispråkig och i tiden landar mest platt då karaktärerna upprätthåller de stereotyper som vi tillåtit finnas alldeles för länge i branschen.

Nour El Refai menar själv att serien ”är fittbra”. Själv känner jag mest att det är en misslyckad generationsskildring som ökar klyftorna och fördomar människor emellan.

Men visst, den duger nog att ha i bakgrunden medan man viker tvätt eller lagar mat...

Isabelle HaagSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons