Kultur

Designutställning mitt i pandemin - få hann se

I torsdags öppnade Grimslövs Folkhögskolas Konsthantverk- & designlinje sin utställning på Växjö stadsbibliotek.
Men det var inte många som hann se den - i måndags kom beskedet att Växjö kommun stänger stadsbiblioteket till och med 24 januari.
Växjö/Grimslöv • Publicerad 23 december 2020
KHD ställde ut på tågstationen i Alvesta 2017.
KHD ställde ut på tågstationen i Alvesta 2017.Foto: Robin Sparf

Varje år görs en designutställning av eleverna på programmet som sedan visas upp i Växjö stadsbiblioteks salar. Så även i år, trots pandemin. Detta då eleverna vill skänka glädje och kulturupplevelser som ändå känns säkert att ta del av som besökare.

– Det har varit en lärorik process att skapa dessa konstverk. För mig är det första gången jag får testa på de flesta tekniker och material vi har använt oss av. Det har varit en helt ny och underbar upplevelse!, säger förstaårseleven Annie Svensson.

Vissa verk syns utifrån gatan och nytt för i år är att utställningen även görs i en digital version. Detta dröjer dock till januari 2021. Det kan kännas extra lämpligt med den digitala versionen i år då det var få som hann se utställningen i sin helhet, på grund av de nya restriktionerna.

I den digitala versionen får publiken se alla konstverk samt högra några av elevernas tankar kring sina idéer och verk. Det kommer även finnas ”bakom kulisserna”-klipp. Detta kommer sedan tillgängliggöras på YouTube och utbildningen sociala medier.

I utställningen ingår verk skapade i olika material som trä, metall, och textil. De olika materialen möts och har hanterats med stor vikt på design- och konstnärligt uttryck.

– Det är verkligen imponerande att se den utveckling deltagarna har gjort sedan läsåret startade i slutet av augusti. Utställningen rymmer en stor bredd av uttryck, konstnärskap och personligheter. Vi är extra glada att i dessa tider av begränsat kulturutbud kunna erbjuda en konsthantverk/design utställning, säger Petter Törner, lärare på linjen.

Fotnot. Utställningen är planerad att pågå till och med 24 januari 2021.

Fakta

Medverkande

Klara Arvidsson

Clara Berntorft Sörngård

Astrid Björkén

Leo Björklund

Lina Boman Lagerström

Jonas Delefelt

Nora Ekberg

Linus Forss

Anna Yu Gerholm

Joakim Grahn

Lina Gustafsson

Erik Helander

Madeleine Hollsten

Robert Jonsson

Julia Lindström Norrman

Evelina Lormén

Maria Lundqvist

Marcus Moberg

William Segerlind

Sigurd Solheim

Annie Svensson

Maja Söderberg Laanemäe

Sonja Titti

Nienke Van Veen

Valter West

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxoweek med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.